اعراب حوزه خلیج فارس، در جنگ ایران و اسرائیل، بی طرف می مانند؟
به گزارش آیت البرز، رحمن قهرمانپور کارشناس مسائل منطقه به روزنامه اعتماد گفت: این مساله که در صورت رویارویی مستقیم ایران و اسراییل کشورهای عرب خلیجفارس چه مواضعی اتخاذ میکنند یا در مراحل بعدی بیطرف میمانند یا خیر صرفا فرضیه است. ممکن است این گروه از بازیگران بیطرف نباشند. معنای ضمنی آن این است که ایران به این موضوع در حد یک سناریو فکر میکند.
وی ادامه داد: اما اگر بخواهیم از مرحله سناریوسازی عبور کنیم، باید گفت درواقع ایران بعد از عملیات 7 اکتبر و آغاز جنگ غزه به دنبال آتشبس بوده است؛ البته که در این زمینه تلاشهایی نیز انجام شده است. امریکا هم در برقراری آرامش و آتش بس در غزه تلاشهایی کرده اما تلاشها بینتیجه مانده است و عملا آتش بسی برقرار نشده است.
او می گوید: گروهی دیگر کشورهایی هستند که تا پیش از عملیات 7 اکتبر به نوعی تلاش کردند درگیر تنشها نشوند مانند مراکش که از دهه 1990 خود را از هرگونه رویارویی کنار کشید. بعد از حملات حوثیها به تاسیسات نفتی آرامکو، عربستان و امارات و تاحدودی پادشاهی عمان نیز به تدریج خود را از تنشهای میان ایران و اسراییل کنار کشیدند. بنابراین کشورهای حوزه خلیجفارس به دنبال این نیستند که در این مناقشه ورود کنند؛ هر چند که گزارشهای تاییدنشدهای وجود دارد مبنی بر اینکه عربستان موشکهای حوثیها را رهگیری میکند اما در عمل عربستان و امارات و عمان از ابتدا رویکرد بیطرفانهای اتخاذ کردهاند.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی در پاسخ به دیگر سوال «اعتماد» در باب اینکه استراتژی و مواضع کشورهای عرب خلیجفارس در قبال رویارویی احتمالی ایران و اسراییل چه خواهد بود گفت: یکی از اهداف حاصله از عادیسازی روابط ایران و عربستان این است که تهران در امور ریاض دخالتی نداشته باشد و در واقع چالشی برای این کشور ایجاد نکند. از طرفی دیگر فرآیند ریاض فرآیند عادیسازی با اسراییل را کلید زد تا بتواند در مسیر روابط خود با تلآویو چالشها را به حداقل برساند. کشورهای حوزه خلیجفارس اینگونه استدلال میکنند که کشورهای کوچک و ضعیفی هستند که در برابر دو قدرت منطقه یعنی ایران و اسراییل قرار دارند؛ بنابراین استراتژی آنها این است که نباید وارد مناقشه این دو قدرت شد. در عین حال این امکان وجود دارد رفتارهای تاکتیکی متفاوتی را حین رویارویی از خود نشان دهند؛ به عنوان مثال ایران به امارات فشار بیاورد با این هدف که ابوظبی تحریمها را اعمال نکند یا از سویی دیگر اسراییل به عربستان فشار بیاورد و این کشور مجبور شود فضای هوایی خود را دراختیار اسراییل قرار دهد. اما از منظر استراتژی در بلندمدت به نظر میرسد که این کشورها به این جمعبندی رسیدهاند که خودشان را درگیر مناقشات خاورمیانه نکنند و به مساله اصلی خود یعنی توسعه اقتصادی بپردازند. به عبارتی بهتر نمیخواهند منافع خود را صرف مناقشهای کنند که پایانی نامعلوم دارد. این سیاست را مدتها پیش در امارات شاهد بودیم و اکنون نیز در عربستان این استراتژی دنبال میشود. عربستان سعی کرد حتی در یمن مداخلات خود را کاهش دهد و به این جمعبندی رسید برای اینکه به قدرتی منطقهای تبدیل شود و مسیر توسعه اقتصادی را طی کند باید دخالتهایش را به حداقل برساند. علاوه بر این، بازیگران عرب حاکمیت و دولتهای مستقلی هم دارند و براساس منشور سازمان ملل اجباری مبنی بر دخالت مستقیم آنها وجود ندارد. تجربه بهار عربی از 2011 تا 2017 یعنی زمانی که عربستان در یمن و سوریه و لبنان وارد مناقشه شد و از طرفی رویاروی ایران و ترکیه قرار گرفت، پیش روی این کشور قرار دارد. بنابراین پادشاهی درنهایت به این نتیجه رسید که دخالت در درگیریهای منطقه هدر دادن منابع اقتصادی خواهد بود. عقیده من این سیاست در مناقشات کنونی همچنان ادامه خواهد داشت. پادشاهیها و بازیگران عرب نه دنبال تشدید تنش با ایران هستند و نه به دنبال درگیری با اسراییل. از همین رو آنها هم با اسراییل در زمینه عادیسازی مذاکره میکنند و هم با ایران و ترکیه رایزنی دارند. اساسا کشورهای شورای همکاری خلیجفارس به دنبال سرمایهگذاری بر همگرایی منطقه توسعه اقتصادی بلندمدت هستند و تمایل ندارند به مناقشات نظامی و سیاسی منطقه وارد شوند. به نظر میرسد این سیاست در شرایط کنونی منطقه نیز ادامه خواهد یافت.
23302
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "اعراب حوزه خلیج فارس، در جنگ ایران و اسرائیل، بی طرف می مانند؟" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "اعراب حوزه خلیج فارس، در جنگ ایران و اسرائیل، بی طرف می مانند؟"، کلیک کنید.