نشست خبری جشنواره ستاره ناهید (بزرگداشت استاد معین) برگزار شد

جلسه امضای تفاهم نامه میان پژوهشگاه فرهنگ، هنر و معماری جهاد دانشگاهی و انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و همچنین نشست خبری جشنواره ستاره ناهید (بزرگداشت استاد معین) سه شنبه، ۱۲ آذرماه برگزار شد.

نشست خبری جشنواره ستاره ناهید (بزرگداشت استاد معین) برگزار شد

به گزارش خبرنگار گروه پژوهش خبرگزاری آیت البرز، محمود شالویی (رئپس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی)، هنر‌های نمایشی را پایه‌ای برای سینما و تلویزیون خواند و خاطر نشان کرد: در یکی از آثار مرحوم مطهری، توصیه‌ای در سال ۱۳۴۳ دارند که از شگفتی‌های نگاه ان مرحوم به سینما به شمار می‌رود. وی از مردم می‌خواهد که به سینما بروند و با این صنعت آشنا شوند، چون آینده کشور با این صنعت گره خورده است. حتی با اینکه در آن دهه، سینمای کشور فیلم‌های فارسی بود و تقریبا اکثر کار‌ها تحت تاثیر و الهام از کشور‌های غربی بود، اما این درک و جهان بینی را در اندیشه و تفکر استاد شهید مطهری مشاهده می‌کنیم.

وی ادامه داد: در انجمن هم برای اینکه یک رویکرد جدیدتری را در معرفی آثار داشته باشیم به سراغ تئاتر رفتیم و امیدواریم که به مدد این جشنواره بتوان آثار فاخری را در حوزه معرفی ادبیان کشور داشته باشیم.

نشست خبری جشنواره ستاره ناهید (بزرگداشت استاد معین) برگزار شد

وی در خصوص کم توجهی نسبت به آثار و مفاخر ادبی کهن کشورمان بیان داشت: در سفری که به یکی از شهر‌های تاجیکستان داشتم، مشاهده کردم که بچه‌های آن جا کاملا تمام اشعار رودکی را حفظ هستند و حتی این موضوع در میان مردمان آن جا هم صدق می‌کرد و وقتی این شور و علاقه و حتی دانش را در میان ان‌ها دیدیم احساس کردم که در سخنرانی برای آن‌ها هیچ چیز جدیدی را برای گفتن ندارم.

اما وقتی که در کشور خودمان و در شهر شعرو ادبیات، شیراز می‌بینم که مردمانی در کنار مقبره دو شاعر بزرگ ایران زمین زیست می‌کنند، اما نسبت به زندگی و اشعار آن‌ها خیلی شناخت ندارند، احساس خوبی به آدم دست نمی‌دهد. موضوعی که امیدواریم مسئولان شرایطی را به وجود آورند تا میزان مطالعات مردم ما هم نسبت به شاعران کشور خودمان بیشتر شود.

شالویی با اشاره به اینکه خیل از اهالی تئاتر و دانشجویان این رشته به سراغ متون خارجی می‌روند، خاطر نشان کرد: یک موضوعی که در میان اهالی تئاتر بسیار به چشم می‌خورد اینکه دانشجویان ما نسبت به متون ادبی جهان خیلی بیشتر علاقه نشان می‌دهند و نسبت به آن مطالعه دارند در حالیکه از ادبیات غنی خودمان غافل شده و خیلی فاصله گرفته اند.

حتی در کشور‌های اروپایی می‌بینیم که بعد از فوت شکسپیر، سال‌ها است که جشنواره و همایش در نکوداشت وی می‌گیرند در حالیکه ما هیچ رویدادی را برای بزرگداشت مفاخر ادبی کشورمان در طول سال تقریبا نداریم.

وی به ذکر خاطره‌ای از میزان فاجعه در توجه به متون ادبی پرداخت و اظهار داشت: در دوره‌ای که مدیر کل ارشاد مازندران بودم در بازدید از کتاب فروشی‌های سطح شهر از کتاب فروشان، میزان استقبال مردم را نسبت به کار‌های داستانی پرسیدم که آن‌ها از فروش پایین آثار داستانی به قلم نویسنده‌های وطنی خبر دادند در حالیکه این رویکرد در مقابل نویسندگان خارجی برعکس بود. حتی این غفلت تا جایی پیش رفته است که شخصی مثل ادوارد براون باید تاریخ ادبیات ما را بنویسد. 

آثار فرهنگی و هنری هویت و تمدن یک کشور است

در ادامه محمدعلی خبری مدرس دانشگاه و عضو شورای سیاستگذاری جشنواره ستاره ناهید با اشاره به اینکه در فضای تئاتر کشور افراد زیادی از نظر تجربی و آکادمیک تربیت شده اند، گفت: اولین چیزی که از هر تمدن وقتی سخن به میان می‌آید آثار تولید شده در حوزه‌های فرهنگی، هنری و … است که به آن‌ها هویت می‌دهد. از اینکه چنین رویدادی در حال برنامه ریزی است و سعی شده تا ارتباط دیرینه‌ای که میان ادبیات با هنر تئاتر وجود دارد در این جشنواره دوباره احیا شود، باعث خرسندی است.

هیچ ملتی به اندازه ایران شاعر ندارد

اردشیرصالح پور (عضو شورای سیاتگذاری جشنواره) در خصوص تعریف شدن بخش پژوهش در این جشنواره گفت: فرهنگ ایرانی با تاریخ و ادبیات آن گره خورده است و باید آن را همیشه مرور کنیم. از تدبیر از آیین از سیاست و هر آنچه که بشر ایرانی به آن نیازمند است در تاریخ مستتر است و می‌توان در آن یافت.

این نمایشنامه نویس خاطر نشان کرد: عمق توجه به ادبیات را در کشور می‌توان در این دید که هیچ ملتی به اندازه ایران آن قدر شاعر ندارد. در این خصوص هم ادوارد براون می‌گوید که از هر ۱۰ ایرانی ۹ نفر شاعر هستند و آن یک نفر دیگر نیز شعر بقیه را از بر است.

نشست خبری جشنواره ستاره ناهید (بزرگداشت استاد معین) برگزار شد

وی خاطر نشان کرد: اگر بخواهیم تئاتر ملی داشته باشیم باید از بن مایه ادبیات ایران بهره‌مند باشیم و سعی کنیم تا از آثار شعرای کهن و جدید در متون نمایشی بهره‌مند شویم.

وی گفت: اگر انجمن مفاخر و پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی بتوانند کاری کنند که اهالی تئاتر به سمت مطالعه ادبی گام بردارند می‌توان امیدوار بود که در حوزه تولید آثار نمایشی با مضمون اصیل ایرانی موفق شده ایم.

از تکنولوژی‌های جدید در معرفی آثار ادبی غافل نشویم

علی حاتمی رئیس پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری در این نشست گفت: ما نباید خودمان را محصور کنیم به نمایش بلکه باید از تکنولوژی‌های جدید هم در معرفی آثار و متون ادبی کهن و جدید استفاده کنیم.

وی ادامه داد: در کشوری مثل تاجیکستان مردمان آن، غرق در ادبیات کهن خود هستند در حالیکه مردمان کشورمان نسبت به ادبیات خود بیگانه هستند. اوج توجه به ادبیات را ما در سال‌های قبل در برنامه مشاعره شاهد بودیم که از آن فاصله گرفتیم و الان خیلی شاهد تولید اثاری با این مضمون نیستیم. امیدوارم که با فعالیت‌هایی که در این جشنواره در حال شکل گیری است بتوان شاهد توجه هر چه بیشتر نسبت به آثار ادبی کشورمان باشیم.

نشست خبری جشنواره ستاره ناهید (بزرگداشت استاد معین) برگزار شد

در پایان تفاهم نامه همکاری توسط علی رنجبرکی به عنوان سرپرست پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی و محمود شالویی رپیس ا انجمن آثار و مفاخر فرهنگی به امضا رسید.

گفتنی است، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور با مشارکت استانداری گیلان و وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی با هدف معرفی و بزرگ داشت عالمان و متفکران عرصه فرهنگ و تمدن اسلامی و ایرانی و همچنین احیاء آثار ارزنده آنان، جشنواره ملی تئاتر (ستاره ناهید) جایزه دکتر محمد معین را در ۳ بخش تحقیق و پژوهش، مسابقه نمایشنامه نویسی و مسابقه تئاتر صحنه‌ای برگزار می‌کند.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "نشست خبری جشنواره ستاره ناهید (بزرگداشت استاد معین) برگزار شد" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "نشست خبری جشنواره ستاره ناهید (بزرگداشت استاد معین) برگزار شد"، کلیک کنید.