بیانیه ضدایرانی غرب علیه برنامه هستهای ایران
چهار کشور غربی برجام، یعنی آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان با نشر بیانیهای مشترک در حمایت از قطعنامه ضدایرانی پیشنهادی خود و صادر شدن این قطعنامه در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، مدعی شدند که قطعنامه مذکور، «پاسخی به عدم تداوم ایران در ارائه اطلاعات و همکاری مورد نیاز برای شفافسازی موضوعات باقیمانده» بوده است.
براساس بیانیه مشترک منتشر شده که مشروح آن در تارنمای وزارت خارجه آمریکا موجود است، چهار کشور مذکور مدعی شدند: «این قطعنامه پاسخی به عدم تداوم ایران در ارائه اطلاعات و همکاری مورد نیاز برای شفاف سازی موضوعات باقی مانده در ارتباط با مواد هستهای اعلام نشده کشف شده در چندین مکان در ایران است. این موضوعات در توانایی آژانس برای تضمین ماهیت منحصراً صلح آمیز برنامه هستهای ایران نقش اساسی دارند. ایران طبق توافقنامه پادمانهای معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای (NPT) خود از نظر قانونی موظف است به طور کامل با آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری کند و تمام مواد و فعالیتهای هستهای را در نظر بگیرد.»
این ادعا درحالی مطرح است که به اذعان «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس و با توجه به اظهارات مقامات ایرانی همچون «کاظم غریبآبادی» معاون حقوقی و بینالملل وزارت خارجه ایران، این کشور هیچ تخلفی از مباحث پادمانی نداشته و همواره به تعهدات خود پایبند بوده است.
غریبآبادی در این زمینه اخیرا اظهار داشت: «آژانس از پنج الی ۶ سال پیش چهار موضوع پادمانی را مطرح کرده است که به زعم آژانس و مطالب و اسنادی که به دست آن رسیده است آنجا فعالیت و مواد هستهای وجود داشته و ایران آنها را اظهار نکرده است و طبق مطالب و مدارکی که آن موقع آژانس برای ایران فرستاد، این موضوع برمیگردد به حدود ۲ الی سه دهه قبل. در همان زمان که آژانس این ادعاها را مطرح کرد ایران به این ادعاها در همان زمان پاسخ تفصیلی داد.»
غریب آبادی با بیان این که در این مدت ۲ مورد از این چهار مورد را بستهایم و ثابت کردیم که آنجا فعالیت هستهای صورت نگرفته و مواد هستهای وجود نداشته است، گفت: «ما به آژانس گفتیم که باید به دور از فشارهای سیاسی با هم کار کنیم و مطمئن هستیم که در چارچوب این همکاری دو مکان باقیمانده نیز بسته میشود.»
با این وجود، آمریکا و تروئیکای اروپایی در بیانیه مشترک خود مدعی شدند: «شورای حکام در آخرین قطعنامه خود در ژوئن اعلام کرد که اگر ایران نتواند همکاری لازم، کامل و بدون ابهام را با آژانس برای حل و فصل همه مسائل پادمان باقیمانده و اجرای تعهدات پادمانی ناشی از توافقنامه پادمان جامع خود ارائه کند، اقدامات بیشتر ضروری است. علیرغم تلاشهای مستمر مدیرکل برای مشارکت در یک گفتوگوی اساسی، ایران اطلاعات یا همکاری لازم برای رسیدگی به آنها را ارائه نکرده است و در عوض به درخواستهای هیئت مدیره با تهدید و تحریک پاسخ داده است. از سال ۲۰۱۹، آژانس به دنبال شفاف سازی مسائل پادمان باقی مانده و ایجاد پیشرفت بوده است. نزدیک به پنج سال است که ایران به طور مداوم تعهداتی را که به آژانس داده است، اجرا نکرده است.»
این ادعای خصمانه و کاملا سیاسی درحالی است که گروسی پس از سفر اخیر خود به ایران، اذعان داشت که پذیرفته شدن پیشنهاد او توسط تهران مبنی بر محدودسازی ذخایر اورانیوم غنی شده با خلوص ۶۰ درصد، «تحولی مهم و اقدامی سازنده» بود و او از این اقدام تقدیر کرد.
با این وجود، چهار کشور مذکور در ادامه بیانیه خود مدعی شدند: «با این قطعنامه جدید، شورای حکام روی خواست خود مبنی بر اینکه ایران این مسائل را حل و فصل کند مجددا تأکید و همچنین از تلاشهای آژانس برای تعامل با ایران برای این منظور حمایت میکند. ما امیدواریم که ایران از این فرصت استفاده کند تا در نهایت اطلاعات و همکاری مورد نیاز برای حل این مسائل را ارائه دهد تا آژانس بتواند اطمینان دهد که برنامه ایران منحصراً صلحآمیز باقی میماند و شورای حکام میتواند این موضوع را از نزدیک بررسی کند.»
در آخر، آمریکا و تروئیکای اروپایی با نادیده گرفتن اقدام مخرب خود که توسط کشورهای بسیاری از جمله روسیه و چین محکوم شده است، نسبت به واکنش مشروع ایران ابراز نگرانی کردند.
واکنش ایران
طبق اظهارات «بهروز کمالوندی» سخنگوی سازمان انرژی اتمی، اقدامات جبرانی ایران در واکنش به قطعنامه جدید شورای حکام بلافاصله شروع شده است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به بازدید مدیرکل آژانس از سایتهای هستهای ایران اظهار کرد: آقای گروسی زنجیرههای غنی سازی و هزاران سانتریفیوژ نصب شده را دیدند و اعلام کردیم که اینها آماده راهاندازی است در عین حال که آماده همکاری با آژانس هم هستیم.
او با اشاره به تصویب قطعنامه در پایان روز پنجشنبه به وقت محلی اظهار کرد: ما اعلام کرده بودیم که در لحظه واکنش نشان میدهیم. قبل از اینکه مسؤولان آژانس دبیرخانه را ترک کنند به آنها اطلاع دادیم و امروز هم DIQ فرستادیم و این کار ادامه دارد.
کمالوندی ادامه داد: اینها با فشار دنبال این هستند که صنعت ما به عقب برود، اما این اتفاق که نمیافتد هیچ، از طرفی تعداد کشورهایی که به قطعنامه اینها رای میدهند از دفعات قبل کمتر شده است.
او تاکید کرد که آقای اسلامی دستور لازم را دیشب صادر کردند و به زودی هم آژانس گزارش خود را خواهد داد و میبینند که این کار آنها باعث شد که افزایش ظرفیت در حوزههای مختلف صنعت هستهای داشته باشیم.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "بیانیه ضدایرانی غرب علیه برنامه هستهای ایران" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "بیانیه ضدایرانی غرب علیه برنامه هستهای ایران"، کلیک کنید.