تعداد ضربان قلب در دوران بارداری

دلیل بروز تپش قلب در دوران بارداری چیست؟

تحقیقات مختلفی که در رابطه با  تپش قلب در بارداری انجام گرفته است به ما نشان می‌دهد که دلایل گوناگونی برای این موضوع وجود دارد. از بالا رفتن میزان پلاسمای موجود در خون گرفته تا کم خونی، همه و همه جزو مهم‌ترین دلایل بروز تپش قلب در این دوران هستند. مهم‌ترین نکته آن است که با مراجعه به پزشک متخصص، علت اصلی تپش قلب خود را بیابید. توجه داشته باشید که در پاره‌ای از موارد، ممکن است چند علت متفاوت در رابطه با تپش قلب شما تشخیص داده شود. در هر صورت پزشک متخصص می‌تواند به شما در این زمینه یاری برساند.

تعداد ضربان قلب در دوران بارداری

در همین راستا انجمن قلب آمریکا تاکید می کند:

“During pregnancy, your heart is working harder to pump more blood to support your growing baby. It’s common to experience heart palpitations due to the increased workload on your heart and hormonal changes. Most palpitations are harmless, but if you experience persistent or severe palpitations, it’s important to consult with your healthcare provider to rule out any underlying heart conditions and ensure the health of both mother and baby.”

“در دوران بارداری، قلب شما برای پمپاژ خون بیشتر به منظور حمایت از رشد نوزادتان سخت‌تر کار می‌کند. تجربه تپش قلب به دلیل افزایش بار کاری روی قلب و تغییرات هورمونی معمول است. بیشتر تپش‌ها بی‌ضرر هستند، اما اگر تپش‌های مداوم یا شدید را تجربه می‌کنید، مهم است که با ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی خود مشورت کنید تا مشکلات زمینه‌ای قلبی رد شوند و از سلامت مادر و نوزاد اطمینان حاصل شود.” – انجمن قلب آمریکا

1-بالا رفتن حجم پلاسمای خون

نخستین موردی که از بین علت‌های مختلف تپش قلب در بارداری باید به آن بپردازیم، افزایش میزان حجم پلاسمای موجود در خون مادر است. این امر موضوعی کاملاً طبیعی و حتی ضروری در دوران بارداری محسوب مي‌شود. جالب است بدانید که میزان پلاسما در دوران بارداری چهل درصد افزایش می‌یابد که یک رقم شگفت‌انگیز است.

همین افزایش حجم پلاسمای خون منجر به گشادتر شدن رگ‌ها می‌شود. این گشاد شدگی نیز در نهایت موجب تلاش بیشتر قلب جهت خون‌رسانی به اعضای مختلف بدن مادر و جنین خواهد شد. بنابراین می‌توان به نوعی بیان کرد که این علت، یک امر طبیعی در دوران بارداری است.

2-اختلال الکتریکی در دهلیزها

دهلیزها را می‌توان از مهم‌ترین بخش‌های قلب دانست. هرگونه اختلالی در عملکرد دهلیزها می‌تواند منجر به ایجاد مشکلات مهمی همچون آریتمی‌های قلبی شود. همان‌طور که گفته شد، در دوران بارداری میزان پلاسما افزایش می‌یابد و همین امر تأثیری اساسی بر روی علمکرد دهلیزها خواهد گذاشت. بارای مراجعه به متخصص آریتمی قلب میتوانید به صفحه مربوطه مراجعه کنید.

در واقع دهلیزها کمی دچار کشیدگی می‌شوند و آن حالت اولیه خود را از دست می‌دهد. در کنار این، میزان زمان مربوط به انتقال خون در عضله‌های مربوط به دهلیز کاهش پیدا می‌کند و در نتیجه یک اختلال الکتریکی در دهلیز به وجود می‌آید. نتیجه این امر نیز تپش قلب خواهد بود.

3-کم خونی

در ادامه معرفی علت‌های تپش قلب در بارداری باید به کم‌خونی اشاره کنیم. کم‌خونی در این دوران می‌تواند منجر به ایجاد مشکلات خطرناکی چه برای مادر و چه برای جنین شود و به همین جهت لازم است که تمهیدات پزشکی در رابطه با آن انجام بگیرد. اگر مادر کم‌خونی داشته باشد، قلب باید جهت رساندن اکسیژن با توان بیشتری کار کند و این مورد نیز خود یکی از دلایل افزایش شدید میزان تپش قلب در دوران بارداری است.

4-استرس و اضطراب

متأسفانه بسیاری از بانوان در دوران بارداری توانایی کنترل احساسات خود را از دست می‌دهند و به همین دلیل به شکل مداوم با استرس و اضطراب روبه‌رو می‌شوند. شما باید به این نکته توجه داشته باشید که استرس و اضطراب نه تنها منجر به افزایش تپش قلب می‌شود، بلکه برای جنین نیز خطراتی را به دنبال دارد.

به منظور کاهش میزان استرس و اضطراب خود باید از تمرینات‌ مناسبی همچون یوگا استفاده کنید. تپش قلب ناشی از استرس و اضطراب در دوران بارداری در بانوانی که شاغل هستند بیش از سایر افراد مشاهده می‌شود. اگر شما نیز در همین دسته‌بندی قرار می‌گیرید، باید حتماً به سلامت روحی خود توجه داشته باشید.

5-کم‌آبی بدن

وقتی بدن شما دچار کم آبی شود، میزان الکترولیت آن به شکل قابل توجهی کاهش می‌یابد. همین امر منجر به کاهش توان قلب جهت انتقال خون و اکسیژن به بخش‌های مختلف بدن می‌شود. ادامه این روند نتیجه‌ای به جز تپش شدید قلب به دنبال نخواهد داشت.

جالب است بدانید که کم آبی بدن به صورت مستقیم با بیشتر شدن میزان فشار خون نیز در ارتباط است. توصیه می‌کنیم که بانوان گرامی در دوران بارداری حتماً به میزان مناسب آب مصرف کنند. حتی پس از به دنیا آمدن نوزاد نیز لازم است سطح آب بدن خود را ثابت نگه دارید. تا دچار تپش قلب در بارداری نشوید.

روش تشخیص تپش قلب در بارداری

در صورتی که فرد با یک یا چند مورد از علائم بالا به متخصص قلب مراجعه نماید، پزشک با گرفتن شرح حال دقیق و کسب اطلاعات در مورد داروهایی مصرفی کار تشخیص را آغاز می کند و در صورتی که از وجود سوابق خانوادگی مطلع شود ممکن است برای تشخیص دقیق تر از تست های تشخیصی مثل نوار قلب، هولتر مانیتورینگ و آزمایش خون برای بررسی وضعیت بیماری های زمینه ای مثل تیروئید کمک بگیرد و با توجه به نتایج به دست آمده از آن ها به شما دارو تجویز کند یا حتی فقط به رعایت یک سری توصیه اکتفا نماید.

راه های درمان تپش قلب در دوران بارداری

در اکثر اوقات احساس افزایش ضربان و تپش قلب خطر جدی و تهدید کننده ای محسوب نمی شود و پزشک احتمالا هیچ درمان دارویی برای شما تجویز نخواهد کرد و معمولا بعد از تولد نوزاد وضعیت مادر به حالت طبیعی پیش از بارداری باز خواهد گشت.

با این حال در صورت تشخیص تپش قلب غیرطبیعی در سه ماهه اول بارداری به علت فرآیند رشد و شکل گیری جنین معمولا هیچ گونه داروی شیمیایی برای فرد تجویز نمی شود و در حالت کلی این پزشک معالج است که با توجه به شرایط هر فرد و جنین نسبت به تجویز یا عدم تجویز دارو تصمیم می گیرد.

در برخی موارد در صورت وقوع آریتمی حاد، پزشک تشخیص به استفاده از روش کاردیوورژن برای بازگرداندن ریتم طبیعی قلب می گیرد که این روش در دوران بارداری هیچ ضرری ندارد.

توصیه ها برای کنترل تپش قلب در دوران بارداری

رژیم غذایی درست داشته باشید: در دوران بارداری با بهره گیری درست از انواع مواد غذایی و تنظیم یک برنامه مناسب تغذیه ای به سلامت خود و جنین کمک کنید و استفاده از غذاهای پرچرب و نوشیدنی های کافئین دار را به حداقب برسانید.

ورزش بدنی سنگین نکنید: اگرچه انجام فعالیت ورزشی در همه حال مفید است اما در دوران بارداری باید احتیاط های لازم را در نظر بگیرید و از انجام ورزش های سنگین که می تواند به شما و جنین آسیب برساند و افزایش بیش از حد ضربان قلب شود اجتناب کنید و از ورزش های آرامش دهنده ای همچون یوگا کمک بگیرید.

داروی بدون نسخه ممنوع: برخی از داروهای ساده مثل داروهای سرماخوردگی در این دوران می توانند تحریک کننده ضربان قلب باشند به همین خاطر هیچ دارویی را بدون تجویز پزشک مصرف نکنید.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "تعداد ضربان قلب در دوران بارداری" هستید؟ با کلیک بر روی کسب و کار ایرانی, پزشکی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "تعداد ضربان قلب در دوران بارداری"، کلیک کنید.