استفاده از آنتی ویروس و ضدبدافزار قوی برای محافظت از سیستم خود در برابر تهدیدات سایبری

به برنامه‌های کامپیوتری که باعث آزار و اذیت کاربران می‌شود یا خساراتی و هزینه‌هایی را به وجود می‌آورد، بدافزار می‌گویند. افراد باید در فضای اینترنت، محیط امنی داشته باشند. یکی از روش‌های ایمن کردن، قرار دادن نرم افزار در فایروال ویندوز 11 است. البته این در صورتی است که کاربران به خرید لایسنس ویندوز 11 اورجینال بپردازند و از نرم‌افزارهای کرکی آن، استفاده نکنند.

واقعیت فضای مجازی، چیز دیگری را نشان می‌دهد. از آنجا که حملات بدافزارها، رو به افزایش است، برای حفظ امنیت دستگاه خود، نیاز به برنامه‌های امنیتی و نرم‌افزاری دیگری مانند خرید لایسنس آنتی ویروس اورجینال نیز داریم.

امروزه جنایتکاران سایبری حرفه‌ای‌تر و سازمان‌یافته‌تر شده و بر هجوم اسپم‌هایشان مصرتر شده‌اند. آن‌ها از تاکتیک‌های جدیدی ازجمله لینک‌های به‌روزآوری خودکار در ایمیل‌های مخرب یا پسوندهای جدید برای سوءاستفاده در رایانه‌های قدیمی استفاده می‌کنند. مطالعات اخیر نشان داده است، حملات سایبری در سال‌های اخیر افزایش‌یافته و همچنان رو به افزایش است.

یافته‌های حاصل از گزارش دیگری که در سال جاری منتشر شد، نشان داد که تعداد حملات باج‌افزارها  در نیمه اول سال 2017 در مقایسه با نیمه اول سال 2016 تقریبا 2 برابر شده است و احتمالا شاهد گسترش حملات  سایبری در کشورهای مختلف خواهیم بود.

حمله موفق بدافزارها تأثیر زیادی بر کاربران و سازمان‌ها دارد که باعث از دست رفتن اطلاعات، مشکلات مالی و یا اختلال در عملیات می‌شود. بهترین روش برای مقابله با تهدیدات آنلاین، این است که امنیت سیستم خود را با استفاده از یک آنتی‌ویروس،  ضدبدافزار و یا هر دو افزایش دهیم. هنگامی‌که یک فرد قصد انتخاب یک نرم‌افزار امنیتی را دارد، غالبا دو اصطلاح آنتی‌ویروس و ضدبدافزار را اشتباه گرفته و متوجه تفاوت بین این دو نمی‌شود.

و سؤالاتی پیش می‌آید که: بهترین گزینه کدام است و کدام‌ یک انتخاب شود؟

در این راهنما تمرکز ما بر درک تفاوت بین آنتی‌ویروس و ضدبدافزار و نشان دادن معایب و مزایای آن‌هاست و اینکه بهترین راه‌حل برای برآورده ساختن نیاز هر کاربر چیست.

آنتی‌ویروس چیست و چگونه کار می‌کند؟

قبل از اینکه نگاهی به اصل موضوع آنتی‌ویروس و ضدبدافزار داشته باشیم، بیایید در ابتدا تفاوت بین ویروس و بدافزار را بررسی کنیم.

ویروس رایانه‌ای

ویروس رایانه‌ای، نرم‌افزاریست که خودبه‌خود تکثیر می‌شود و می‌تواند به رایانه‌ها و سیستم‌های اطلاعاتی آسیب برساند. ویروس می‌تواند از طریق اینترنت، دانلودها و پیوست‌های ایمیل حاوی ویروس، فایل‌ها یا پوشه‌ها انتشار یابد.

بدافزار

درواقع نرم‌افزاریست که باهدف تخریب کار می‌کند، بدافزارها عبارتند از: پیام‌های تبلیغاتی مزاحم، ویروس‌ها، تروجان‌ها(تروجان، یک برنامه نفوذی از نوع بدافزار است که به سیستم‌عامل، دسترسی سطح بالا پیداکرده است درحالی‌که به نظر می‌آید در حال انجام دادن یک کار مناسب است، برخلاف ویروس‌ها تکثیر نمی‌شوند ولی به‌اندازه ویروس‌ها مخرب است)، کرم‌ها(کرم کامپیوتری برنامه بدافزاری مستقلی است که با تولیدمثل پیاپی بین کامپیوترهای دیگر گسترش می‌یابد. کرم رایانه‌ای از شایع‌ترین بدافزارهاست.)  و باج‌افزار( نوعی بدافزار مخرب است که قربانیان را تهدید به انتشار اطلاعات کرده و یا آنکه دسترسی به آن اطلاعات را برای همیشه مسدود کرده، مگر اینکه هزینه‌ای از طرف قربانی پرداخت شود).

نتیجه مقایسه ویروس کامپیوتری و بدافزار

هر ویروس رایانه‌ای یک بدافزار است، اما هر بدافزاری همیشه یک ویروس نیست.

علاوه بر آن، بدافزار یک اصطلاح عمومی بوده درحالی‌که ویروس یک اصطلاح خاص‌تر می‌باشد.

حال که این دو را مقایسه کردیم، بیایید ببینیم آنتی‌ویروس چیست و اصلا چگونه کار می‌کند.

نرم‌افزار آنتی‌ویروس همان‌طور که از نام آن مشخص است نرم‌افزاری ست که برای حفظ امنیت سیستم در مقابل ویروس‌های رایانه‌ای طراحی‌شده است.

با توجه به گسترش انواع دیگری از بدافزارها، آنتی‌ویروس‌ها از دیگر تهدیدات رایانه‌ای ازجمله: حملات تروجان‌ها، رمزگشاها (keylogger یا رمزگشا، به نرم‌افزاری گفته می‌شود که کلیدهای فشرده‌شده بر روی صفحه‌کلید را ذخیره می‌کند به صورتی که می‌توان با این کار، اطلاعات تایپ‌شده کاربران از قبیل رمزهای عبور آن‌ها را سرقت کرد)؛

(rootkit مجموعه‌ای از نرم‌افزارهاست که کنترل یک سیستم رایانه‌ای را به دست می‌گیرد. در این نوع حمله، کاربر سیستم متوجه حضور روت‌کیت نخواهد شد و هکر رایانه توانایی تغییر تمامی تنظیمات رایانه را دارد)؛

آنتی‌ویروس‌ها ممکن است یک برنامه ضدبدافزار نامیده می‌شوند و افراد این دو -آنتی‌ویروس‌ها و ضدبدافزارها- را به‌جای هم به کار ببرند، آن‌ها به‌اشتباه فکر می‌کنند که  آنتی‌ویروس می‌تواند انواع بدافزارها را ردیابی کند که درواقع این‌طور نیست. آن‌ها قادر به تشخیص هرگونه مشکلی نبوده و نمی‌توانند امنیت کاربران را در مقابل مشکل پیشرفته‌ای از بدافزارها تأمین کنند، درصورتی‌که این، همان کاری است که یک ضدبدافزار می‌تواند به‌راحتی انجام دهد.

اگرچه پیدا کردن یک آنتی‌ویروس خوب کار ساده‌ای نیست ولی انتخاب درست آن می‌تواند درروند کار تغییر ایجاد کرده و امنیت سیستم شما را بالا ببرد.

امکانات اصلی یک آنتی‌ویروس چیست؟

  • اسکن ویروس که در پس‌زمینه انجام می‌شود، فایل یا برنامه اسکن شده تنها زمانی باز می‌شود که آنتی‌ویروس به‌طور کامل سیستم را اسکن کرده باشد. اکثر آنتی‌ویروس‌ها دارای امکان اسکن در زمان حقیقی هستند که این خود باعث می‌شود که شما به‌سرعت از حضور فایل‌های مخرب در سیستم خود آگاه شوید.
  • فایل‌های اسکریپت مخرب را مسدود کرده و از اجرای آن‌ها جلوگیری کنید چراکه آن‌ها ریسک تأثیرگذاری بدافزارها بر سیستم شما را افزایش می‌دهند.
  • تجزیه و تحلیل اکتشافی روشی ست که در بسیاری از آنتی‌ویروس‌ها استفاده‌شده و برای شناسایی ویروس‌های رایانه‌ای که تاکنون شناسایی نشده‌اند و انواع جدیدی از ویروس‌ها طراحی‌شده است.
  • به‌روزرسانی خودکار برای ردیابی و تشخیص تهدیدات جدیدی که هنگام نصب آنتی‌ویروس وجود نداشته امری ضروری می‌باشد.
  • حذف بدافزار ازآن‌جهت حائز اهمیت است که بدافزارها انواع زیادی دارند که می‌توانند به رایانه‌ی شما آسیب برسانند. بااین‌حال، بسیاری از آنتی‌ویروس‌های رایگان ممکن است تنها قابلیت تشخیص و قفل بدافزار را داشته باشند و قادر به حذف آن از رایانه نباشند. به همین منظور، احتمالا شما نیاز به خرید یک نسخه آنتی‌ویروس و یا نرم‌افزار تخصصی جهت حذف بدافزار خواهید داشت.
  • پایگاه داده یک بدافزار شناخته‌شده، هر فایل اسکن شده را با محتویات پایگاه داده مقایسه می‌کند.

آنتی‌ویروس‌ها می‌توانند  با 4 مورد، حفاظت از سیستم در مقابل فیشینگ، حفاظت از مرورگر و اسکن آسیب‌پذیری و  بهینه‌سازی سیستم، بسته‌بندی شوند.

ضدبدافزار چیست و چگونه کار می‌کند؟

اگرچه اصطلاحات آنتی‌ویروس و ضدبدافزار غالبا مترادف هم در نظر گرفته می‌شوند ولی شناخت تفاوت بین این دو امری ضروری است.  قابلیت‌های یک ضدبدافزار این است که می‌تواند نرم‌افزارهای گسترده‌تری مثل نرم‌افزارهای ضد جاسوسی ، ضد فیشینگ و یا ضد اسپم را پوشش دهد و تمرکز بیشتری بر انواع پیشرفته بدافزاری مثل بدافزار zero day و همین‌طور کلاه‌برداران و  مهاجمان سایبری دارد.

امکانات اصلی یک ضدبدافزار چیست؟

  • اسکن، شناسایی و حذف تروجان‌های شناخته‌شده، پیام‌های تبلیغاتی مزاحم، ابزارهای جاسوسی و دیگر بدافزارهای پیشرفته.
  • شبیه به یک سپر عمل کرده و قدرت مواجهه با نسل دوم بدافزارها را دارد.
  • ابزاری برای حذف بدافزارهاست.
  • به‌روزرسانی خودکار نرم‌افزار برای شناسایی آسان تهدیدات آنلاین
  • فیلتر کردن ترافیک اینترنتی در طول فعالیت‌های اینترنتی شما برای حفظ امنیت سیستمتان در مقابل تهدیدات سایبری و مسدود کردن دسترسی به سرورهای آلوده و رایانه‌ها.
  • فراهم نمودن امنیت بانکداری آنلاین با ایمنی بیشتر.
  • قابلیت حفاظت ضد فیشینگ که با آن، بر تشخیص و انسداد وب‌سایت‌های کلاه‌برداری تمرکز دارد.
  • ایجاد امنیت در مقابل کیت‌های پیشرفته‌ی کلاه‌برداری.
  • حفاظت از سیستم در مقابل وب‌سایت به دام افتاده در توزیع بدافزاری
  • فراهم کردن یک پایگاه داده تخصصی بدافزاری

چرا آنتی‌ویروس و ضدبدافزار مکمل همدیگرند؟(و چرا شما به هر دو نیاز دارید؟)

ضدبدافزار (شناخته‌شده به‌عنوان ابزاری برای حذف برنامه‌های مخرب) نمی‌تواند جایگزین آنتی‌ویروس کاربران شود، بلکه مکمل آن است. بنابراین کاربران می‌توانند از چندین لایه محافظ برای مقابله با تعداد زیادی از حملات بدافزاری بهره‌مند شوند.

آنتی‌ویروس‌ها روی انواع تهدیدات آنلاین کلاسیک (کرم‌ها، ویروس‌ها، تروجان‌ها و رمزگشاها) مؤثرتر و کارآمدتر هستند. درحالی‌که ضدبدافزار می‌تواند انواع جدید و پیچیده‌ای از بدافزارها را شناسایی کرده  و حذف کند و امنیت سیستم را تقویت کند.

برخی از برنامه‌های ضدبدافزاری به‌طور فعالانه پیش از آنکه باج‌افزارها شانسی برای رمزگذاری اطلاعات شما داشته باشند، برای مسدود کردن آن‌ها اقدام می‌کنند.این به این معنی نیست که آنتی‌ویروس بی‌فایده است، اما نمی‌تواند در مقابل اشکال پیشرفته‌ای از بدافزارها شبیه یک ضدبدافزار عمل کند. برای امنیت بیشتر شما باید از هر دو برنامه آنتی‌ویروس و ضدبدافزار استفاده کنید.

آیا بین محصولات ضدبدافزار و آنتی‌ویروس، تضاد یا ناسازگاری وجود دارد؟

اگرچه یک ضدبدافزار نمی‌تواند جایگزین آنتی‌ویروس شما شود، ولی علاوه بر نقش مکمل برای برخورداری از حداکثر ایمنی آنلاین، ابزاری ضروری است. لازم به ذکر است که ضدبدافزار 100% سازگار با نرم‌افزار آنتی‌ویروس بوده و بدون هیچ مغایرتی به‌خوبی کار می‌کند.

کارشناسان در رابطه با این موضوع چه نظری دارند؟

به گفته یکی از مدیران ارشد symentic، آنتی‌ویروس تنها 45% درصد از حملات بدافزارها را دریافت می‌کند که این یعنی عملا سیستم با شکست مواجه می‌شود.

رابرت اوکلاهان، توسعه‌دهنده سابق فایرفاکس در وبلاگ خود درباره آنتی‌ویروس نوشت: شواهد ناچیزی وجود دارد که محصولاتی غیر از محصولات آنتی‌ویروس مایکروسافت به بهبود امنیت شبکه کمک کرده باشند.

برای بهبود امنیت دستگاه خود شما به هر دو برنامه آنتی‌ویروس و ضدبدافزار نیاز دارید.

کدام آنتی‌ویروس را باید انتخاب کنم؟

تصمیم‌گیری در مورد انتخاب آنتی‌ویروس بعدی‌تان همیشه آسان‌ترین راه نیست، با توجه به اینکه برای انتخابی بهتر، باید فاکتورهای بسیار زیادی در نظر گرفته شوند. اینکه شما بفهمید نیاز به یک نسخه رایگان از آنتی‌ویروس دارید یا نسخه‌ی پرداختی، باید وقت بگذارید و گزینه‌های خود را تجزیه و تحلیل کنید.

اول از همه توصیه می‌کنیم همه مزایا و معایب انتخاب خود را بسنجید و بر اساس آن، نیازهای خود را لیست کنید.

مزایا:

  • آنتی‌ویروس‌ها به‌راحتی نصب می‌شوند و با بسیاری از سیستم‌عامل‌ها سازگارند.
  • فایل‌های شما را اسکن کرده و شانس آلوده شدن دستگاه به ویروس، تروجان، رمزگشا و یا دیگر تهدیدات آنلاین را کاهش می‌دهند.

معایب:

  • برای آنتی‌ویروس‌ها تشخیص سریع و بلافاصله تهدیدات پیشرفته و جدید دشوار است.

بررسی کارشناسان می‌تواند در پیدا کردن آنتی‌ویروسی که متناسب با نیاز شما باشد،  کمک‌کننده باشد. برای مثال مجله‌ی pcیک مجله آنلاین است که به همه یا هر سؤال مرتبط با رایانه و نرم‌افزاری که بر روی آن نصب می‌شود، پاسخ می‌دهد.

کدام برنامه ضدبدافزار را باید انتخاب کنم؟

دامنه تهدیدات اینترنتی مدام در حال گسترش است و افراد به دنبال یافتن بهترین نرم‌افزارها برای تأمین امنیت دستگاه خود می‌باشند.

طبق گزارش تهدید امنیت اینترنتی symentic، حملات هدفمند امنیتی افزایش هشداردهنده‌ای داشته و مجرمان سایبری در پی یافتن راه‌هایی جدید برای سرقت اطلاعات کاربران هستند.

مزایا:

  • ضدبدافزارها بر حفاظت پیشگیرانه علیه تهدیدات آنلاین تمرکز دارند.
  • آن‌ها تهدیدات اینترنتی را در طول و بعد از حملات سایبری، پیش از آنکه سیستم شما را در دست بگیرند، فیلتر می‌کنند.
  • محافظت از کاربران در مقابل بدافزارهای سرقت اطلاعات و سرقت مالی و همین‌طور حفظ امنیت حساب بانکی شما.
  • فراهم آوردن چندین لایه حفاظتی که کاربران با یک آنتی‌ویروس کلاسیک به آن دست پیدا نمی‌کنند.
  • حفاظت از سیستم در زمان حقیقی در مقابل خطرناک‌ترین قالب‌های بدافزاری

معایب:

  • اسکن‌های سفارشی باعث کندی سرعت سیستم می‌شوند.
  • حفاظت زمان حقیقی فقط از طریق نسخه‌های پرداختی در دسترس است.
  • مثل یک آنتی‌ویروس در مقابل ویروس‌های رایج، محافظتی انجام نمی‌دهد.

ما نیاز به راه‌حل ضدبدافزاری برای پیشگیری و حفاظت از کامپیوتر شخصی‌مان در مقابل انواع تهدیدات اینترنتی داریم.

آیا قیمت مناسبی دارند؟

هنگامی‌که شما قصد خرید یک محصول امنیتی را دارید، چه آنتی‌ویروس باشد و چه ضدبدافزار، قیمت محصول یک فاکتور مهم است که باید در نظر گرفته شود. در بسیاری از موارد، کاربران نمی‌توانند بگویند کدام‌یک انتخاب مناسب‌تری ست، چراکه آن‌ها نه مهارت حرفه‌ای خاصی داشته و نه معیارهای قیمت‌گذاری را می‌دانند.

این مهم است بدانید که ویروس یک بدافزار است اما،  بدافزار همیشه یک ویروس نیست.

2 مورد از متداول‌ترین سؤالات درمورد  آنتی‌ویروس و ضدبدافزار:

1- چرا من نیاز به یک آنتی‌ویروس دارم؟

شما نیازمند یک آنتی‌ویروس برای بازبینی سیستمتان و امنیت آن در مقابل تهدیدات سایبری هستید. ازآنجاکه نمی‌توانید این کار را به‌صورت دستی انجام دهید، شما حداقل نیاز به یک سپر محافظتی دارید و آنتی‌ویروس می‌تواند این امکان را برای شما فراهم کند و وب‌سایت‌های مشکوک و فایل‌های حاوی برنامه‌های مخرب را شناسایی کند.

2- من یک آنتی‌ویروس دارم، چرا نیاز به یک ضدبدافزار هم دارم؟

آنتی‌ویروس نمی‌تواند هرگونه ایراد و مشکلی را شناسایی کند و همین‌طور با تهدیدات سایبری که مدام درحال‌توسعه هستند، مقابله کند. شما نیاز به یک ضدبدافزار برای تقویت حفاظت در مقابل انواع جدید بدافزارها دارید. ما به شما توصیه می‌کنیم که این مقاله را مطالعه کنید، چراکه آنتی‌ویروس‌های مرسوم نمی‌توانند نسل دوم بدافزارها راشناسایی کنند.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "استفاده از آنتی ویروس و ضدبدافزار قوی برای محافظت از سیستم خود در برابر تهدیدات سایبری" هستید؟ با کلیک بر روی تکنولوژی, کسب و کار ایرانی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "استفاده از آنتی ویروس و ضدبدافزار قوی برای محافظت از سیستم خود در برابر تهدیدات سایبری"، کلیک کنید.