تحدید جمعیت؛ تهدید امنیت – آیت البرز
آیت البرز/لرستان رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران در سال های گذشته بارها بر مسیله افزایش جمعیت تاکید داشته و جلوگیری از حرکت جمعیت کشور به سمت کاهش جمعیت را هشدار دادند و این مهم تبدیل به یک گفتمان شده که جمعیت به عنوان یکی از مولفه های مهم اقتدار در کشور مطرح است.
جمعیت جوان یکی از عوامل مهم اقتدار کشورها به شمار می رود و نیروی مولد و جوان به عنوان یکی از پایه های اصلی قدرت و رشد اقتصادی اجتماعی و امنیت کشورها محسوب می شود و قدرت و توسعه با نیروی انسانی و جمعیت معنا پیدا می کند و حرکت به سمت توسعه همه جانبه نیاز جدی به توسعه و ارتقاء سرمایه انسانی دارد.
کشور ما سال های سال از جمعیت جوان برخوردار بوده و همچنان لازم است این ثروت حیاتی حفظ و تقویت شود ولی متاسفانه شاهد هستیم در سال های اخیر روند باروری در کشور شیب نزولی داشته است.
در این بین آنچه قابل اعتناست این بوده که هرگونه فعالیتی نیازمند برخورداری از «امنیت» است و ناگفته پیداست که تامین امنیت نیز نیازمند بهره گیری از ظرفیت جوانان است؛ نیروهایی که با توان و قدرت بالای جسمی و روحی، در هنگام بروز هرگونه تهدید، از توانایی لازم برای دفاع از وطن و شکست تهاجم دشمنان، برخوردار هستند ولی امروز با تغییر نگرش ها و سبک زندگی، تعداد فرزندآوری در بین خانواده ها بالاخص لرستانی ها نیز کمتر شده است، به طوری برخی از زوج ها ترجیح می دهند یا فرزند نداشته باشند، یا فرزندآوری با تاخیر باشد و یا نهایتاً یک فرزند داشته باشند که در واقع تداوم این روند، ساختار جمعیت را از وضعیت مطلوب و جوانی به سمت سالخوردگی سوق می دهد و به نوعی در مقوله ی امنیت کشور تاثیرگذار باشد.
کوتاهی در افزایش جوانی جمعیت، آسیب های جبران ناپذیری را به دنبال دارد
اما معضل پیری جمعیت و چاره اندیشی نکردن درباره آن، می تواند مشکلات بزرگی را برای کشور رقم بزند چرا که جوانان، نیروی محرک و فعال هر کشوری محسوب می شوند و اگر کشوری از چنین ظرفیتی محروم باشد، طبیعتاً روند رشد و توسعه آن کشور کند و سپس متوقف خواهد شد که در این خصوص دبیر علمی اولین همایش ملی جوانی جمعیت، می گوید: کوتاهی در افزایش جوانی جمعیت، آسیب های جبران ناپذیری را به دنبال دارد.
امیر سرتیپ شکوهی ادامه داد: جوانی جمعیت می تواند در امنیت کشور موثر باشد و هر نوع کوتاهی در افزایش جوانی جمعیت، آسیب های جبران ناپذیری را به دنبال دارد.
وی گفت: تلاش برای افزایش نسل و جوان شدن نیروی انسانی کشور و حمایت از خانواده یکی از ضروری ترین فرایض مسیولان و آحاد مردم است.
شکوهی افزود: افراد و مراکز اثرگذار و فرهنگ ساز، لازم است در راستای فریضه جوانی جمعیت و قدرت نظامی بیش از پیش ورود کنند.
مولفه جمعیت در زمینه پدافند غیرعامل در حال حاضر، یک تهدید محسوب می شود و دستگاه های مسوول در حوزه جمعیت باید نقش خود را در فرهنگ سازی و برنامه های تشویقی برای جوان سازی جمعیت انجام دهند.
امیر سرتیپ محمدحسین دادرس جانشین فرمانده کل ارتش نیز با تقدیر از توجه به دغدغه جوانی جمعیت، اظهار کرد: اصلی ترین مولفه دخیل در تعریف میزان قدرت هر کشور، جمعیت جوان جامعه آن است.
میل جمعیت و نیروی انسانی به سوی جوانی قدرت زاست
وی اظهار کرد: میل جمعیت و نیروی انسانی به سوی جوانی از این نظر قدرت زاست که منجر به پویایی، افزایش بصیرت، ایجاد اراده پیشرفت و ارتقای ظرفیت های جامعه می شود.
امیر سرتیپ دادرس با بیان اینکه پویایی جمعیت خانواده ها منوط به فرزندآوری است، افزود: این مسیله از جمله ویژگی های مثبت بنیان گرم خانواده در جامعه اسلامی است؛ در حالی که جوامع غربی از آن محروم هستند و والدین خانوادها در چنین کشورهایی بیشتر به سمت فرزندخواندگی متمایل هستند.
وی ادامه داد: موج عظیم رشد جمعیتی که کشور ما در دهه های گذشته شاهد بود، استمرار پیدا نکرد و شرایط آن دوران نیز با توجه به زیرساخت های اجتماعی همچون ظرفیت مدارس و دانشگاه ها، پاسخگویی چنین افزایشی نبود.
دادرس گفت: حال آمارهای نگران کننده ای که جامعه شناسان صاحب نظران در این زمینه ارایه می دهند، حاکی از کاهش شدید جمعیت ما در آینده است.
جانشین فرمانده کل ارتش با تاکید بر میل وصف ناپذیر جوان ترها به رشد و ترقی، تصریح کرد: برخی از کشورهای اروپایی نرخ رشد جمعیت منفی دارند، اما دغدغه های ما را ندارند؛ چرا که بر این باور هستند که پشت سر گذاشتن دوران بارداری، تحصیلات ابتدایی، الزامات بیمه، خدمات درمانی مورد نیاز و… مستلزم زمان و هزینه زیادی است؛ به همین علت ربایش نخبگان جوان سایر کشورها را راه حلی برای رفع مشکل جمعیتی خود می دانند. چنین کشورهایی قصد ناامن و منفی جلوه دادن کشورهای در حال پیشرفت هستند تا جوانان نخبه و سازنده را جذب خود کنند تا نه تنها از توانایی های آنها استفاده کنند، بلکه معضل جوانی جمعیت خود را نیز کنترل کنند.
بستر ضریب امنیتی یک کشور با ازدیاد جمعیت فراهم می شود
به عقیده خیلی از کارشناسان، خانواده و جوانی جمعیت ضامن پیشرفت و اقتدار کشور می شود که در این رابطه نماینده ولی فقیه در لرستان به آیت البرز گفت: بستر ضریب امنیتی یک کشور با ازدیاد جمعیت فراهم می شود.
حجت الاسلام والمسلمین سیداحمدرضا شاهرخیی به ارتباط بین امنیت و فرزندآوری اشاره کرد و افزود: بستر ضریب امنیتی یک کشور با ازدیاد جمعیت فراهم می شود، کشوری که می خواهد در امنیت کامل و پایدار اداره شود، نیازمند جمعیتی متناسب با آن ظرفیت کشور است به عنوان مثال حداقل ظرفیت کشور ما 150 میلیون نفر است که به راحتی امکانات کشور به آنها تعلق می گیرد و می توانند از آنها استفاده کنند.
شاهرخی با بیان اینکه جمعیت ایران یک درصد از جمعیت جهان است، ادامه داد: خاستگاه نیروی انسانی متعهد، متخصص، دانا و با تجربه، جمعیت زیادی است که بتواند نیروهای فراوان، مدیر و مدبر را تحویل جامعه بدهد، بنابراین امنیت و اقتدار ملی و استحکام درونی و قدرت نظام در یک کشور از مسیر جمعیت زیاد به دست می آید.
وی با تاکید بر اینکه شعار «ایران قوی و زندگی بهتر همراه با پیشرفت و فرزندان صالح و بیشتر»، باید جایگزین شعار «فرزند کمتر، زندگی بهتر» شود، در بیان راهکارهای افزایش جمعیت، گفت: اولین راهکار افزایش جمعیت و فرزندآوری، تشویق جوانان به ازدواج و تشکیل خانواده است، که این تشویق به چه شکلی باشد قابل بحث است.
شاهرخی افزود: تشویق دختران و پسران در سنین مناسب به ازدواج بسیار حایز اهمیت است، چون بالا رفتن سن ازدواج در جامعه آسیب هایی را به همراه دارد و ضرورت دارد نخبگان آگاه، دانا و متخصص در نشست های تخصصی ضرر و زیان تجرد و ازدواج در سنین بالا را برای دختران و پسران بیان کنند، چون بعضی از این ضررها جبران ناپذیر است.
جهاد فرزندآوری به عنوان جهاد اجتماعی فرهنگ سازی شود
نماینده ولی فقیه در لرستان دومین راهکار برای افزایش جمعیت و فرزندآوری را افزایش امیدآفرینی به آینده شغلی برای جوانان دانست و ادامه داد: چون خانواده ها و نسلی که قرار است ازدواج کنند نگران آینده شغلی هستند، باید امیدآفرینی و اعتمادآفرینی کرد که در این راستا کارهایی را دولت شروع کرده و خدمات خوبی را ارایه داده است که البته با محدودیت هایی روبه رو است و باید این محدودیت ها کمتر شود و بر کمیت و کیفیت آن افزوده شود.
وی اضافه کرد: سومین راهکار برای افزایش جمعیت و فرزندآوری این است که رسانه ها با کارهای هنرمندانه با راهنمایی دانشمندان و علمای دینی فرهنگ جهاد فرزندآوری را تبلیغ کنند و به عنوان جهاد اجتماعی فرهنگ سازی شود چراکه این ها در سبک زندگی اسلامی موثر است.
اهمیت مقوله جوانی جمعیت و رشد جمعیت و تاثیر مستقیم این دو مقوله در همه حوزه ها تا جاییست که مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان خواستار تغییر نگرش ها در این حوزه شد.
اعظم روانشاد با بیان اینکه در بحث جوانی جمعیت و رشد جمعیت روند خوبی را شاهد نیستیم و همه باید به این مساله توجه کنیم، بر آسیب شناسی حوزه جوانی و رشد جمعیت تاکید کرد و گفت: شناسایی نقاط ضعف و قوت در این حوزه باید مورد بررسی قرار گیرد.
اولویت اول در حل مشکل بحران جمعیت اصلاح نگرش ها و رفتارهاست
روانشاد با اشاره به اینکه غلط پنداری در پنداشت مشکل اقتصادی در بیشتر موارد به عنوان اولویت اصلی در حل مساله بحران جمعیت، افزود: اولویت اول در حل مشکل بحران جمعیت اصلاح نگرش ها و رفتارهاست.
وی با تاکید بر اینکه باید راهکارهایی احیا شود که دیدگاه های نگرشی تغییر داده شود، افزود: باید بپذیریم اگر نگرش ها تغییر داده شوند در قالب فرهنگ سازی بحران جمعیت قابل حل است.
این مسیول با بیان اینکه جوانی جمعیت تضمین کننده ی امنیت کشور محسوب می شود، گفت: هدف گذاری صحیح و دارای منطق با توجه به زیست بوم استان با تاکید بر استفاده از مولفه های جغرافیایی، فرهنگی و آیینی، مردم شناسی و اقتصادی می تواند بر رشد شاخص های کمی و کیفی جمعیت تاثیرگذار باشد.
وی یکی از راهکارهای جوانی جمعیت را پایین آوردن سن ازدواج عنوان کرد و افزود: این امر با بهره گیری از سنت حسنه تسهیل گری در ازدواج و طرح هایی که از سوی دستگاه های مختلف همچون سازمان تبلیغات استان که در حال اجراست می تواند صورت گیرد.
روانشاد به کمبود فعالین فرهنگی در زمینه جمعیت اشاره کرد و افزود: این مساله بسیار مهم است که در میان مردم به صورت میدانی کار فرهنگی در حوزه جمعیت و فرزندآوری صورت گیرد.
تشویق خانواده ها به فرزندآوری موضوع بسیار مهمی بوده که می تواند به عامل تاثیرگذار در افزایش جمعیت تبدیل شود.
در این رابطه بهرام دلفان رییس دانشگاه علوم پزشکی لرستان با بیان اینکه کاهش جمعیت و پیری جمعیت، کشور را آسیب زا می کند، گفت: کاهش نسبت جمعیت جوان و مولد در کشور و از سوی دیگر گسترش روز افزون جمعیت سالمندی هشدار بزرگی برای پیری جمعیت است.
حمایت ها به تمامی دستگاه های اجرایی تسری پیدا کند
وی بیان کرد: سالمندی جمعیت عواقب متعددی به دنبال دارد که کاهش نیروی کار و تولید ناخالص داخلی و کاهش ذخایر ارزی تنها بخش کوچکی از عواقب این معضل است.
دلفان با بیان اینکه باید حمایت ها در بحث تشویق خانواده ها به فرزندآوری به تمامی دستگاه های اجرایی تسری پیدا کند، اضافه کرد: علت کاهش و یا عدم تمایل خانواده به فرزندآوری که بیش از یک دهه است با آن درگیر هستیم، متعدد است. افزایش میانگین سن ازدواج در بین جوانان مخصوصاً در بین جوانان لرستانی یکی از این دلایل اصلی هست.
وی با تاکید بر اینکه این دانشگاه آمادگی کامل جهت حمایت از خانواده های دارای فرزندان سه قلو و بالاتر را دارد، یادآور شد: قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در آبان ماه سال 1400 به همه دستگاه ها، ادارات، ارگان ها و سازمان ها ابلاغ شد.
این مسیول گفت: قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در حوزه های مختلف، تسهیلات متعددی را برای موضوع حمایت از خانواده و فرزندآوری و ازدواج مقرر کرده است.
وی در ادامه صحبت هایش با بیان اینکه یکی دیگر از پیامدهای منفی گسترش سالمندی، کاهش نیروی کار و جمعیت فعال است، افزود: یکی از نگرانی های اصلی مساله کاهش فرزندآوری و به دنبال آن پیری جمعیت است و امید است انتظاری که از خانواده های لرستانی می رود تحقق یابد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی لرستان جمعیت هر کشور را سرمایه اجتماعی در بحث امنیت آن کشور دانست و اضافه کرد: افزایش جمعیت فواید زیادی در سطح ملی و بین المللی دارد و کاهش جمعیت و پیری جمعیت، کشور را آسیب زا می کند.
نگاه متعهدانه به موضوع اساسی جمعیت در این روزها باید از دغدغه های اصلی هر فردی باشد و معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار لرستان بر این مهم صحه می گذارد.
احسان یاوری با بیان اینکه توسعه همه جانبه با سرمایه های انسانی جوان شکل می گیرد، گفت: رسانه ها به عنوان یک پدیده جریان ساز و فرهنگ ساز، نقشی پررنگ و اساسی در تحقق سیاست جوانی جمعیت در استان دارند.
توسعه همه جانبه با سرمایه انسانی جوان شکل می گیرد
وی بیان کرد: اقداماتی در این زمینه در استان انجام شده، اما تسریع بخشیدن به این برنامه ملی نیازمند فرهنگ سازی و نهادینه سازی اهمیت این امر در افکار عمومی است.
این معاون استاندار با اشاره به اینکه نگاه متعهدانه به موضوع اساسی جمعیت در این روزها باید از دغدغه های اصلی هر فردی باشد، گفت: جمعیت جوان هر شهر، استان و کشوری از عوامل رشد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و البته تامین کننده ی امنیت به شمار می رود.
یاوری با بیان اینکه بی شک توسعه همه جانبه با سرمایه های انسانی جوان شکل می گیرد، یادآور شد: در دهه 70 شعار «فرزند کمتر، زندگی بهتر» با تلاش رسانه ها به فرهنگ غالب مبدل شد.
وی ادامه داد: فرهنگ سازی مهمترین کاری است که یک رسانه باید انجام دهد، اصحاب رسانه که در وادی روشنگری و تبیین فعالیت می کنند می توانند با ترغیب و تشویق در راستای حمایت از نهاد خانواده و جوانی جمعیت و نیز حمایت از فرزندآوری به عنوان یک مساله مهم و حیاتی نقش محوری و تاثیرگذار ایفا کنند.
رییس کارگروه های تخصصی شورای فرهنگ عمومی لرستان با اشاره به اهمیت خانواده و جوانی جمعیت بر ضرورت هم افزایی و تعامل دستگاه های فرهنگی و متولیان جمعیت و خانواده در فرهنگ سازی موضوع جوانی جمعیت تاکید کرد و گفت: راهکارها و برنامه های جمعیتی از سوی نهادها و اداره های مختلف باید تجمیع شود. همچنین از روش های ارایه شده از سوی افراد موفق در بحث جمعیت استفاده کرد تا از بحران پیش رو عبور کنیم.
به گزارش آیت البرز، لازم است که تمامی دستگاه های کشور نسبت به اجرای قوانین جدیدی که در راستای جوانی جمعیت تصویب شده است، گام بردارند و تا فرصت باقی است، روند پیری جمعیت را متوقف و کشور را از دغدغه های حاصل از این معضل، رها کنند.
پایان خبر آیت البرز
تحدید جمعیت؛ تهدید امنیت – آیت البرز
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "تحدید جمعیت؛ تهدید امنیت – آیت البرز" هستید؟ با کلیک بر روی اجتماعی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "تحدید جمعیت؛ تهدید امنیت – آیت البرز"، کلیک کنید.