جزییات حقوقی رای دیوان عالی آمریکا درباره ترامپ/ تصمیم نهایی در اختیار کنگره؟
رسول سلیمی: دیوان عالی ایالات متحده روز دوشنبه به دونالد ترامپ یک برگ برنده داد و صلاحیت او را برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری در تمام ایالت های امریکا تایید و ایالت ها را از رد صلاحیت نامزدها به استناد بند سوم متمم چهاردهم قانون اساسی ممنوع کرد. براین اساس، دیوان عالی ایالات متحده روز دوشنبه به اتفاق آرا حکم داد که دونالد ترامپ می تواند در رای گیری مقدماتی ریاست جمهوری ایالت کلرادو باقی بماند و حکمی را در آن ایالت لغو کرد که بر مبنای آن، ترامپ از شرکت در انتخابات منع می شد. دادگاه عالی کلرادو در ماه دسامبر اعلام کرد که ترامپ تحت بند شورش قانون اساسی واجد شرایط برای ریاست جمهوری مجدد نیست و استنباط کرد که او در حمله 6 ژانویه 2021 نقش تحریک کننده را داشته است. ترامپ درخواست تجدیدنظر کرد و بالاترین دادگاه کشور با استدلال او موافقت کرد. استدلال ترامپ این بود که یک ایالت نمی تواند فردی را از نامزدی برای ریاست جمهوری رد صلاحیت کند. در همین راستا قضات رای دادند که تصمیم گیری در مورد واجد شرایط بودن نفرات برای نامزدی ریاست جمهوری باید به کنگره واگذار شود.
ترامپ معتقد است که دیوان عالی کشور باید از ادعای او مبنی بر اینکه یک رییس جمهور مصونیت مطلق از پیگرد قانونی دارد، حمایت کند. او ادعا می کند که اگر او مصون نباشد، نقش رییس جمهور صرفاً “تشریفاتی” خواهد بود و رییس جمهور باید قادر به “تصمیم باشد”. کارشناسان سیاسی می گویند ترامپ به دنبال کاهش نظارت مردم به خود است تا پیامدهای هرگونه پاسخگویی به مردم امریکا را مانند نظام های مطلقه تضعیف کند.
ترامپ در گفتگو با فاکس نیوز گفته رای دیوان عالی برای او: «یک پیروزی بزرگ برای امریکا. خیلی خیلی مهم!» او در ادامه پرونده حقوقی دیگری را که قرار است به دیوان عالی کشور منتقل شود، برجسته کرد: مصونیت ریاست جمهوری.
درحالی که این تصمیم به خودی خود تعجب آور نیست، او می گوید که او شگفت زده شده که دادگاه “نه تنها تصمیم گرفت که ایالت ها نمی توانند [بخش سوم قانون اساسی را اجرا کنند]، بلکه به طور موثر غیرممکن است که بخش 3 را در سطح فدرال اجرا کنند”.
بنابراین، دیوان عالی امریکا ابزارهایی را به کنگره امریکا منتقل کرده است که از طریق آن هر کسی ممکن است به نقض ماده 3 متمم چهاردهم قانون اساسی محکوم شود. در چنین شرایطی شاهد دو رخداد حقوقی هستیم. اول اینکه ایالت ها به تنهایی از صلاحیت تصمیم درباره بخش سوم از متمم چهاردهم قانون اساسی خارج شدند و دوم اینکه دیوان عالی امریکا، خود را از نیز شمول صلاحیت درباره تشخیص مصادیق ذیل بخش سوم خارج کرده و تشخیص را به کنگره امریکا واگذار کرده است.
اما ماده 3 متمم چهاردهم قانون اساسی چه می گوید؟ بر اساس این ماده در قانون اساسی امریکا، شخصی که به عنوان یکی از مقامات ایالات متحده یا به عنوان عضو مجلس قانونگذاری یک ایالت یا در مقام یک مسیول اجرایی یا قضایی ایالتی، برای حمایت از قانون اساسی ایالات متحده قبلاً سوگند ادا کرده باشد، ولی بعداً علیه ایالت خود شورش کند یا به دشمنان وابسته آن یاری دهد، نمی تواند به عنوان نماینده سنا یا نماینده کنگره یا عضو هییت انتخاب کننده رییس جمهوری و معاون رییس جمهوری انتخاب شود، یا هر گونه سمت کشوری و لشکری را در ایالات متحده یا درهر یک از ایالات آن تصدی کند. هر چند کنگره می تواند با رای دو سوم اعضای هر یک از دو مجلس، به عدم صلاحیت فرد مذکور پایان دهد. اصلاحیه چهاردهم پس از جنگ داخلی 1861-1865 تصویب شد که در ان ایالت های جنوبی که اجازه می دادند برده داری انجام شود، علیه دولت ایالات متحده شورش کردند.
حقوق دان های امریکایی در تایید نظر دادگاه عالی امریکا، معتقدند قضات دیوان عالی نخواستند دادگاه به نهادی سیاسی تبدیل کنند تا از این رهگذر، در فرایند انتخابات آزاد، مردم و نمایندگان آنها درباره صلاحیت ترامپ تصمیم گیری نمایند.
از سوی دیگر برخی ناظران سیاسی معتقدند ممنوعیت رای گیری ترامپ می تواند باعث هرج ومرج انتخاباتی شود. مدافعان افزایش صلاحیت دادگاه های ایالتی برای تعیین صلاحیت نامزدها معتقدند قضات در این حکم نشان می دهند که ایالت ها هنوز هم می توانند به متمم چهاردهم برای حذف نامزدهای انتخابات محلی از رای گیری تکیه کنند درحالی که تنها کنگره می تواند نامزدها را از رای گیری فدرال حذف کند. در عمل، به نظر می رسد دیوان عالی امریکا پیشنهاد می کند که کلرادو قدرت رد صلاحیت نامزدهای فرمانداری یا مجلس قانون گذاری ایالتی را که تحت متمم چهاردهم دارد، اما نه کسانی که به دنبال نامزدی در انتخابات سنا، مجلس یا ریاست جمهوری ایالات متحده هستند باید به کنگره مراجعه کنند.
واجد شرایط بودن ترامپ در دادگاه توسط یک گروه شش نفره از رای دهندگان در کلرادو – چهار جمهوری خواه و دو مستقل – به چالش کشیده شد که او را به عنوان تهدیدی برای دموکراسی امریکایی به تصویر کشیدند و به دنبال پاسخگویی به او برای حمله 6 ژانویه 2021 به کاپیتول ایالات متحده توسط حامیان خود بودند.
در تلاش برای جلوگیری از تایید پیروزی کنگره در انتخابات 2020 بایدن، حامیان ترامپ به پلیس حمله کردند، موانع را شکستند و وارد کنگره شدند ترامپ پیش از این یک سخنرانی تحریک کننده برای حامیان خود انجام داد و ادعاهایی را درباره تقلب گسترده در رای گیری تکرار کرد و به هوادارانش گفت که به کنگره بروند و ” بجنگند.” اما حالا که ترامپ صلاحیت مجدد برای ورود به کارزار ریاست جمهوری را به دست آورد، تعجب افرادی را به دنبال داشته که تصور می کردند اتهامات او برای تقلب در انتخابات می تواند او را از صحنه سیاست امریکا خارج یا خانه نشین کند.
311213
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "جزییات حقوقی رای دیوان عالی آمریکا درباره ترامپ/ تصمیم نهایی در اختیار کنگره؟" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "جزییات حقوقی رای دیوان عالی آمریکا درباره ترامپ/ تصمیم نهایی در اختیار کنگره؟"، کلیک کنید.